Konekt

KORENMARKT ZET PERSONEN MET EEN BEPERKING IN ALS MEDEWERKERS

Tijdens de Gentse Feesten schakelen feestenplein Korenmarkt en vzw Konekt vrijwilligers met een beperking in aan de bar, de PA en in de back stage. Ook bij de Gentse politie en ijsjesverkoper Pierino nemen ze een rol op. “We vinden het niet meer dan evident dat iedereen de kans krijgt om zijn talent in te zetten,” zegt Tineke De Rijck, coördinator van de Korenmarkt. Of zoals ze bij Konekt zeggen: “Veurwanie?”

Achter de schermen van de Gentse Feesten zijn honderden mensen druk in de weer om alles in goede banen te leiden: politiemannen en -vrouwen, barmedewerkers, klank-en-lichtpersoneel. “We vinden het niet meer dan normaal om daar ook personen met een beperking in te zetten,” zegt Tineke De Rijck, coördinator van de Korenmarkt.

Stef Thienpont, bewegingsmedewerker van vzw Konekt, is het daar helemaal mee eens. “Iedereen heeft talenten en interesses. Alleen krijgen personen met een (verstandelijke) beperking vaak niet de kans om die in te zetten. Wij tonen met deze actie dat zij evengoed een bijdrage kunnen leveren.”

10 dagen lang matcht Konekt vrijwilligers met goesting aan een rol die hen op het lijf is geschreven. Sommige taken zijn eenmalig, in duo met iemand anders.

Bijvoorbeeld: meelopen met feestenburgemeester Annelies Storms, of achter de schermen meewerken bij de politie in de Belfortstraat. Andere worden meermaals ingevuld, eventueel door verschillende personen. Zoals tappen, onthaal van de artiesten in de backstage, workshops begeleiden…

 

Functies op en rond de Korenmarkt

VIP-barmedewerker
Pintjes tappen en frisdrank inschenken voor de feestvierders. Opdienen, glazen wassen, frigo aanvullen, afruimen, …

Stagehand in de backstage
Muziekinstrumenten af- en aandragen voor de bands die optreden op de Korenmarkt.

Licht- en geluidstechnicus
In de PA meewerken bij het licht en geluid. Decibels meten, soundcheck doen…

Onthaal van de artiesten
Welkom heten en naar de stagemanager brengen. Tonen wat waar staat en eventuele tekorten aanvullen.

Personen met een beperking worden heel vaak – onbewust – uitgesloten in tal van situaties. Ook als het gaat om werk of een actieve rol opnemen in hun vrije tijd. Voluit leven in een inclusieve wereld, dat is waar Konekt voor gaat. Via vorming, dans en sensibilisering versterken we personen met een beperking, hun netwerk en zetten we de samenleving in beweging.

www.konekt.be

www.facebook.com/vzwkonekt